Ten zielony kuzyn kalafiora popularny stał się po 1920 roku, za sprawą kampanii w Stanach Zjednoczonych, znany był jednak już w starożytności. Jego ojczyzną jest region Morza Śródziemnomorskiego. Spośród innych warzyw wyróżnia go charakterystyczny smak oraz duża zawartość witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych. Dzięki obecnym w nim takim składnikom jak sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany czy chlorofil, ma działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego brokuł jest bogaty w takie minerały jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, szereg witamin oraz błonnik. Zaleca się go osobom chorym na cukrzycę, mającym wysoki cholesterol, anemię, artretyzm, niedobór wapnia oraz problemy z sercem. Ponadto, brokuł z pewnością posiada walory estetyczne - często używa się go jako składnika sałatek, dodającego im odrobiny zielonego kolorku. (pisane na podstawie: artykuł)
Sama do brokułów przekonałam się stosunkowo niedawno. Nagle stwierdziłam, że bardzo mi smakują, i teraz co jakiś czas robię sałatkę brokułową. Składniki zawsze się zmieniają. Czasem do brokuła dodam makaron, czasami tylko sam ogórek i pomidor. Takie sałatki świetnie nadają się na główne danie obiadu, albo jako dodatek np. do grilla.
Poniżej przepis na jedną z wersji sałatki brokułowej.
Sama do brokułów przekonałam się stosunkowo niedawno. Nagle stwierdziłam, że bardzo mi smakują, i teraz co jakiś czas robię sałatkę brokułową. Składniki zawsze się zmieniają. Czasem do brokuła dodam makaron, czasami tylko sam ogórek i pomidor. Takie sałatki świetnie nadają się na główne danie obiadu, albo jako dodatek np. do grilla.
Poniżej przepis na jedną z wersji sałatki brokułowej.
Składniki:
- brokuł
- makaron rurki/świderki/kokardki
- pomidor
-świeży ogórek
- ugotowane jajko
- majonez/jogurt naturalny
- ewentualnie: kukurydza
- sól, pieprz, inne przyprawy (ja dodaję zawsze oregano)
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Dodajemy do ugotowanego i odcedzonego makaronu, pokrojonego w kostkę ogórka i pomidora oraz do jajek pokrojonych na ćwiartki (lub na więcej kawałków, jeśli jajka są duże). Dodajemy trochę majonezu, żeby całość się połączyła (zdrowiej będzie, jeśli majonez zastąpimy jogurtem naturalnym; ja go jednak nie lubię, dlatego zawsze dodaję majonez). Doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje lekko schłodzona w lodówce.
Wersja z kukurydzą:
Majonez można zastąpić również żółtym serem. Wtedy jednak należy zrezygnować z pomidora i ogórka.
Wersja: brokuł, makaron, ser żółty.
Jak widać z jednego brokuła, kilku jajek, pomidorów i ogórka, wychodzi cała micha sałatki. Dobry patent dla kogoś, komu nie chce się codziennie gotować. Sałatka może stać w lodówce nawet przez trzy dni.
Uwielbiam sałatki więc chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie. ; )
OdpowiedzUsuńAlez mi smaka narobilas :)! Brokuly uwielbiam, zwlaszcza gotowane na parze oraz w dodatku z makaronem :)
OdpowiedzUsuńJakoś nie mogę się do nich przekonać ale przepis smakowity :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły
OdpowiedzUsuńMój Juniorek uwielbia brokuły, więc muszę mu zrobić :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:))
OdpowiedzUsuńBrokuły są świetne praktycznie w każdym zestawieniu, byle ich nie rozgotować ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :)
Brokuły mogę jeść bez dodatków :P
OdpowiedzUsuńAle to wszystko apetycznie wygląda, mniaaam :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis
mniam! od razu zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuń