Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 3 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszta czerwonej fasoli
- ok. 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy:
- chili
- papryka słodka
- papryka ostra
- curry
- pieprz
Zaczynamy od pokrojenia papryki, ponieważ ona dusi się najdłużej. Wlać musimy całkiem sporo tłuszczu, ponieważ papryka lubi się przypalać.
Kroimy cebulę i czosnek i przysmażamy je. Następnie dodajemy do nich porwane na kawałki mięso mielone i smażymy całość, aż mięso przestanie być surowe.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do usmażonego już mięsa. Dusimy razem przez kilka minut.
Uduszoną paprykę wrzucamy do garnka. Dodajemy do niej mięso z cebulą i pomidorami, kukurydzę, fasolę i około 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego. Lepiej dodać go mniej, żeby nie zdominował smaku.
Mieszamy wszystko i przechodzimy do najważniejszego etapu - przyprawiamy. Najlepiej robić to stopniowo - wsypać wszystkiego po trochu, wymieszać, spróbować. Kiedy uznamy, że przypraw już dość, odpalamy ogień i gotujemy chili jeszcze ok. 10 minut. W tym czasie część wody (sok, który puściła papryka i pomidory) wyparuje.
Chili polecam podawać ze świeżym pieczywem. Nawet jeśli dodacie za dużo ostrych przypraw, dzięki pszennej bułeczce chili nie będzie tak bardzo paliło.
Smacznego! :)
wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńAle pychota. Nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chili! Dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie! :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jedzonko!
OdpowiedzUsuńZgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadlam, musze wyprobowac, bo wyglada smakowicie :) Cos mi sie wierzyc nie chce, ze gotujesz tylko makatony i ryz ;D
OdpowiedzUsuńOoo robię coś podobnego :) Naprawde polecam bo jest to pyszna potrawa :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak smacznie!
OdpowiedzUsuńnie umiem tak ladnie kroic;P
OdpowiedzUsuńMmm... uwielbiam ostre potrawy. Czuję, że ta jak najbardziej by mi posmakowała :))
OdpowiedzUsuńFajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie ;)
Mmmm ;) Ale narobiłaś mi smaka na chili con carne... Dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńObserwuję! ;)
ciągle się zbieram, żeby zrobić, i ciągle zapominam ;-)
OdpowiedzUsuńzapomniałam dodać, że nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Będzie mi bardzo miło jeśli zechcesz wziąć udział w zabawie, szczegóły u mnie ;-) pozdrawiam!
UsuńOj kuszące i pysznie wyglądaące to danie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Chili Con Carne ale sama jeszcze w sumie nie przyrządzałam. Powiedźmy, że nie jest nawet tak bardzo skomplikowane i może nawet ja dałabym radę z mym antytalentem kulinarnym :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco, aż się głodna zrobiłam. :-)
OdpowiedzUsuńmnie brzuch boli z nerwów kurcze no a takie pyszności pokazujesz :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńpusta-szklanka.blogspot.com
ciekawy przepis;-)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, muszę sobie spróbować zrobić takie coś :)
OdpowiedzUsuńhttp://lilac-fleur.blogspot.com/
smaczka mi zrobiłaś :D
OdpowiedzUsuń